Onderzoekspaper over een hedendaags onderwerp: to do or not to do?
Onderzoekspaper over een hedendaags onderwerp: to do or not to do?
Vorig jaar koos ik als onderwerp voor mijn bachelorpaper de zeer populaire HBO-fantasyserie Game of Thrones. Ik was meteen enthousiast en geïntrigeerd om een paper te schrijven over een onderwerp waar ik iets van wist en waarin ik geïnteresseerd was. Mijn enthousiasme bleek echter een lichte vorm van naïviteit te verdoezelen: ik kwam er al snel achter dat datgene wat ik net als voordeel zag, ook het grootste nadeel zou zijn.
Tijdens mijn research ontdekte ik al snel dat het vinden van goede bronnen bij een hedendaags onderwerp niet evident is – en academische bronnen al zeker niet. Het merendeel van mijn bronnen bestond uit blogs en krantenartikelen die verschenen waren over de serie. Door de schaarsheid van goede bronnen was het ook een tijdje bijsturen om een goede onderzoeksvraag te vinden. Mijn grootste bron was de serie zelf, waarvan ik een eigen transcriptie heb neergepend. Kortom, de grootste (en tegelijk ook de meest interessante) moeilijkheid van een hedendaags onderwerp is dat je zogezegd een eigen academische bron moet creëren.
De research was daarentegen wel aangenamer dan die van de meeste onderzoekspapers, want zeg nu zelf: wie zou niet graag eens een marathon seriekijken doen “omdat het moet voor school”? Uiteindelijk heb ik veel tijd gestoken in het transcriberen van en kijken naar de serie, maar aangezien je dan bezig bent met het bestuderen van een interessante serie is het een combinatie van zowel inspanning als ontspanning. Voor de mensen die in de nabije of verre toekomst hun bachelorpaper moeten schrijven, de eerste tip die ik jullie graag meegeef: kies iets dat je interesseert! Wanneer iets je oprecht interesseert, ga je er automatisch meer en beter aan werken.
Alsof een hedendaagse serie onderzoeken nog geen uitdaging op zich was, moest ik natuurlijk net een serie uitkiezen die inhoudelijk zeer complex is. Door deze opgenoemde moeilijkheden was ik ook net niet geslaagd in eerste zit. Mijn grootste probleem was dat ik geen significant bronmateriaal had voor een voldoende onderbouwd theoretisch kader waarop ik de serie kon toepassen. Het toepassingsgedeelte bestond daardoor dan ook vooral uit het samenvatten van de serie. Het is niet altijd gemakkelijk om een balans te vinden tussen te weinig uitleggen en te veel context geven. Tijdens de zomer ben ik opnieuw aan het werk gegaan en heb ik me meer verdiept in belangrijkere (oudere) bronnen, die ik dan uiteindelijk zelf moest linken aan de hedendaagse serie. Ik baseerde mij op Edward Said en zijn kennis over Orientalism. Het meest voor de hand liggende voorbeeld van Orientalism in Game of Thrones is de relatie tussen Westeros en Essos, maar natuurlijk was dit te gemakkelijk voor mij en moest ik weer iets specialers doen. Ik koos dan maar voor de relatie tussen de Westerosi en de wildlings, aangezien deze conflicterende relatie het beste aangaf wat ik in mijn paper wou concluderen: namelijk dat het overbruggen van stereotypes en vooroordelen kan leiden tot grotere doelen, en in het geval van Game of Thrones is dat doel ‘overleven’.
Een paper opnieuw moeten schrijven is nooit aangenaam, maar ik had uiteindelijk wel het voordeel dat het meest recente seizoen inmiddels was afgelopen waardoor ik dat seizoen ook kon gebruiken voor mijn paper. Dat laatste seizoen bevatte veel duidelijkere voorbeelden waarmee ik mijn theoretisch kader kon aantonen. Hierdoor ging het toepassen veel beter en had ik minder problemen met het analyseren van scènes in plaats van samenvatten. De kwaliteit van mijn onderzoekspaper was daardoor duidelijk gestegen.
Zoals je kan lezen heb ik het mezelf duidelijk niet gemakkelijk gemaakt. Gelukkig heb ik veel hulp gekregen van mijn supervisor Dr. Schelstraete die me bijstuurde in mijn zoektocht naar het schrijven van een onderzoekspaper over een complex onderwerp. Hoewel het een minder gemakkelijke zoektocht was – door het schaarse bronmateriaal – was ik uiteindelijk wel zeer tevreden, net doordat ik een onderwerp had gekozen dat enigszins uniek was en mij daardoor intrigerend leek.
Studenten die zouden twijfelen om voor een hedendaags onderwerp te kiezen, laat je vooral niet tegenhouden. Op het vlak van bronnen geeft het misschien meer moeilijkheden dan een onderwerp uit een oudere periode waar al veel onderzoek naar gedaan is, maar de positieve kant is dat je net daarom iets unieks kan brengen. De beste tip is: be prepared!
Veel schrijfplezier,
Lisa Vande Kerckhove
Over de auteur